Faglighed i fællesskab
Tornbjerg Gymnasium startede i 2024 et stort projekt op omkring udvikling af kvaliteten i gruppearbejde.
Projektet er støttet økonomisk af Region Syddanmarks uddannelsespulje, og Tønder Gymnasium er samarbejdspartner.
Nedenfor finder du fem forskellige didaktiske designs til brug for hhv. små og store grupper. Fælles for de udvalgte designs er, at de fremmer en kvalificeret faglig dialog imellem eleverne samt evnen til faglig refleksion for den enkelte elev igennem træning af TORN-kompetencerne:
- At kunne Tale om et fagligt emne
- At give andre faglig Opmærksomhed
- At kunne have faglig Refleksion
- At have faglig Nysgerrighed
Tag plads: Storgruppeøvelse. Fire eller fem stole i midten af klassen udgør pladserne – her sidder fx tre elever – resten uden om. Eleverne på stolene samtaler om opgaven, og går ud, når de har bidraget til dialogen, så en ny elev kan komme ind. Der er altid en tom stol.
Øvelsen træner elever i at tage ordet i en større forsamling som midtpunkt samtidig med at de lytter til andre og indgår i dialog – fx i en diskussion, ERFA-opsamling
Kløveren: Smågruppeøvelse, gerne tre eller 4 personer. Øvelsen foregår rundt om en stol, hvor eleverne tager udgangspunkt i fx begreber og på skift taler om dem ud fra foruddefinerede kategorier/roller, som kunne være forklaringer, eksempler og billeder. Man skifter begreb og plads, når man har været en tur rundt om et emne.
Øvelsen træner eleverne i at belyse et begreb eller emne fra forskellige vinkler (fx billeder, eksempler og definitioner). Kunne fx bruges til begrebsafklaring eller begrebsopsamling.
Letbanen: Smågruppeøvelse. Hver gruppe starter ved forskellige stationer med hver sin opgave. Efter x antal minutter rykker alle grupper til en ny station og laver opgaven der hører til den nye station, indtil de har været hele ruten rundt. Læreren er en hjælpestation.
Øvelsen træner faglig fordybelse i samarbejde og giver plads til at arbejde med fx samme emne og forskellige arbejdsformer, forskellige vinkler af et emne eller samme emne der behandles på hver sin måde.
Grib ordet: Storgruppeøvelse. Eleverne forbereder sig til dialog om et emne/opgave i eget refleksionsrum, og derefter styres dialogen ved at eleverne kaster en bold rundt – når man har bolden, har man lov til at ytre sig om opgaven.
Øvelsen træner elever i at være klar når det gælder i et større forum og dernæst at tage ordet i en større forsamling og herunder at de lytter til andre og bidrager med faglig tale – fx i en repetition, diskussion, ERFA-opsamling
Hjem-ud-hjem: Smågruppeøvelse. Består af egen refleksion over opgave/emne, hvorefter eleverne går sammen i grupper og har dialog om opgaven eller præsentation af dele af opgaven. Øvelsen afsluttes ved at eleverne endnu en gang reflekterer over opgaven i eget refleksionsrum.
Øvelsen træner eleverne i alle TORN-kompetencer især i præsentation, opmærksomhed og refleksion. Træner det faglige samtale og kan anvendes fx i peer feedback, tekstgennemgang.
Desuden kan du her følge vores anbefalinger til hvordan det gode gruppearbejde foregår:
For mere info om hver arbejdsform skal du tilgå linket nederst på siden (kræver log-in): Guide til det gode gruppearbejde (Webvisning)